tisdag 13 oktober 2009

Nygammal matgrupp för en liten slant

Ett tips till alla barnfamiljer som inte vill lägga dyra pengar på möbler medan barnen är små är att fynda på loppis eller blocket och fixa iordning dem. När vi köpte vårt första hus (i samma veva som Hugo föddes) så behövde vi en ny matgrupp. Vi hade inte 10-15000 att lägga på en snygg grupp och ville inte heller ha möbler som vi behövde vara rädda om.

Jag gillade det stora Norden bordet från IKEA men var sjukt less på björk. Så vi köpte ett på blocket för 1000kr som vi slipade av och betsade med valnötsbets (herdins vattenlösliga bets på påse). Sedan hittade jag 6 stolar på blocket (även dem 1000kr) i en modell jag tyckte om, inte alls snygga i furu, men efter en omgång med slipmaskinen och lite bets ser de helt annorlunda ut! Så för 2000 kr och ett antal timmars jobb fick vi den matgrupp vi ville ha. Till stolarna använde jag Herdins svartbruna lackbets eftersom de var svårt att slipa dem trärena. Möblerna har vi nu haft i 4 år och de håller fortfarande lika bra!
Hittade nyligen 3 till likadana stolar på blocket för 500 kr. Efter en lång diskussion med maken fick de flytta in i vårt garage, där står de nu och väntar på sin tur.... knappt man kan tro att det är samma stolar, eller hur?

Är du sugen på att prova bets har jag här några goda råd:
1) Tänk på att det kan skvätta mycket och ger fläckar som inte går bort, jag brukar alltid ha handskar på mig så jag kan hålla även där jag betsat.
2) Är det som skall betsas trärent föredrar jag den vattenlösliga betsen, den ger snyggast resultat, men tänk på att den måste lackas efteråt för att vara hållbar och inte färga av sig.
3) Är det som skall betsat lackat sedan innan, slipa av lite och använd den lackbaserade betsen. Ibland blir glansen för hög (enligt min smak) men då går det bra att lacka med en matt (halvblank) lack efteråt

Bets är kul för det är lättjobbat och ger snabbt bra resultat - Lycka till!

1 kommentar:

  1. Smart! och extrastolar är alltid bra att ha. Jag gillar bets.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails