torsdag 10 december 2009

1 år av sorg

Mammas ängel

Det går inte en dag utan att jag tänker på min mamma. Idag är det precis ett år sedan hon gick bort till följd av cancer i bukspottskörteln. Hon fick diagnosen i februari samma år och sedan gick allting väldigt fort. Vi var totalt oförberedda, det var otänkbart att vår mamma som var den friskaste och mest hälsosamma, skulle drabbas av detta hemska.

Trots att cancern tärde på henne så var hon så stark och envis. Hon var från början inställd på att hon ville uppleva alla fyra årstiderna igen samt hinna ta farväl av nära och kära. Hon visste långt innan vi andra förstod att det inte fanns någon återvändo.

Sista månaden fick hon tillbringa på hospice i Sundsvall, det var en svår men också en väldigt fin tid. Vi var där med henne så mycket som vi bara kunde och såg till att hon aldrig behövde vara ensam. Hon fick det finaste av slut. Jag är så tacksam för att hon och vi fick det stöd vi behövde under denna sköra tid.

Den fina ängeln som hänger i vårt trappfönster är gjord av Anita Forsell som är konstnär och bildterapeut på Mellannorrlands Hospice. Ängeln finns att köpa på Hospice och då stödjer man också deras verksamhet som helt grundar sig på donationer. se http://www.hospice.se/

Mamma förlorade mycket i vikt eftersom hennes tarmar slutade fungera, men trots sjukdomen så var hon så vacker, det riktigt lyste livskraft om henne. Här är en bild från sista sommaren på golfbanan. Hugo är överlycklig över att få åka med i golfbilen.
Mamma och Hugo sommaren 2008, 5 månader innan hon gick bort

Hade det inte varit för mammas sjukdom skulle jag nog aldrig ha börjat blogga. Jag började måla igen efter ett långt uppehåll och ville visa mina tavlor, det var så min blogg började. Att måla var min terapi när det var som jobbigast.
Just idag känns allt lite extra jobbigt...
Kram Ida

6 kommentarer:

 1. Nä fyyyy nu blir jag så ledsen! Så fint skrivet och att du delar med dig. Min pappa är gammal och jag är så rädd att mamma ska ringa oc säga att han är borta.

  Go´kram, Emma

  SvaraRadera
 2. Jag förstår att det är en svår dag, men det är i alla fall härligt att kunna minnas de fina stunderna du ändå fick med din mamma. Jag miste min pappa jag den 5 februari så det känns lite extra vemodigt nu till julen eftersom han kämpade sig hit till mig en sista gång då 2 dagar före jul i fjol. Man blir så känslig i dessa tider.
  Kramar på dig Lena

  SvaraRadera
 3. Vad fint skrivet. Förstår att saknaden är stor och din mamma var en jättefin människa. Kram Eva

  SvaraRadera
 4. Åh Ida, nu kommer tårarna. Mamma G var en underbar människa, och jag tänker ofta på henne. Speciellt minns jag en sommardag, när jag hade tråkigt och ringde hem till er. Mamma G svarade och sa att Emma var i stugan - men jag fick hemskt gärna komma och äta lite jordgubbar med henne. Så jag trampade upp på cykeln och mumsade jordgubbar och mjölk på er baksida. Mamma G i ett nötskal. :-) KRAM!

  SvaraRadera
 5. Min pappa gick bort i cancer för fem år sedan, så jag förstår din saknad. Sorgen blir mindre, men saknaden finns alltid där.
  Många kramar till dig idag!

  SvaraRadera
 6. Ja tårarna kom här också när jag läste!
  Hon var en superhärlig människa er mamma..
  stor kram

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails