söndag 10 januari 2010

Gammal ekeby vas

Den här vasen har stått och lockat mig senaste tre gångerna när jag varit på erikshjälpen, den har varit för stor (40 cm hög) och för tung (flera kilon) för att ta på vagnen. Dessutom kostade den 145 kr med nagg i kanten så den fick stå kvar. Men så läste jag senaste family living och såg en precis likadan vas och insåg hur snygg den var - bara måste ha den! om den nu fanns kvar... jag tog bilen, åkte dit och där stod den kvar och väntade på mig ;) de kändes som det var meningen att den skulle få komma hem till oss.
Den pryder sin plats var den än står men just nu har jag fyllt den med röda bär på kvist. Jag tänkte också att den blir extra fin på bron till påsk fylld med påskris.
Den har stämplen Ekeby 27 A.L.T i botten och efter lite research har jag kommit fram till att den är gjord av Anna-Lisa Thomson för Uppsala Ekeby, hon dog 1952 så det innebär att vasen är närmare 60 år, rätt häftigt, eller hur!
Nagget har jag kamouflerat med vit modell-lera. Tryckte ut och formade efter kanterna, limmade sedan fast det med karlssons klister. Vasen är väl ändå inte värd nåt eftersom den var trasig, men nu syns det ju iallafall inte ;)
Det gamla furuskåpet har hängt med länge. Mamma köpte det på söndagsbörsen för 25 kr när vi var små. Söndagsbörsen var Sundsvalls tidnings annonssida på söndagarna (detta var långt innan internet och blocket). Jag minns hur mamma satt uppkrypen i sängen med frukost på säng och ringade in alla intressanta annonser... det är väl inte underligt att jag har blivit som jag är...äpplet faller inte långt från trädet ;)

Jag har haft funderingar på att måla eller betsa skåpet, men trots att det är i furu tycker jag det är så vackert precis som det är. Det är en sådan enkel modell plus att det har en fin patina, så jag vågar inte röra det: jag vill att det ska vara precis så som det alltid har varit. Vi hade våra leksaker i det när vi var små och nu i vår ägo fungerar det utmärkt som barskåp ;) inte för att det blir lika mycket drinkar nu för tiden...

Idag ser ut att bli en härlig dag, tänkte åka med Hugo till simhallen och ikväll skall vi ha en minnesmiddag till mammas ära. Hon skulle ha fyllt 64 år idag.
Ha en bra dag!
Kramar Ida

3 kommentarer:

 1. Ja du Ida en liten ekorre finns det allt i dig men vasen var ju jättefin verkligen.
  Det stämmer nog som du säger att inte äpplet faller så långt från trädet, jag vet vad du menar ha ha.
  Vad fint att ha en minnesmiddag, bra idé.
  Ha en bra dag
  Kramar Lena

  SvaraRadera
 2. Vad trevligt med en minnesmiddag... vår lilla blir 10 mån idag:) så vi firar lite med god mat och efterrätt som hon kan äta själv.

  Din vas är jätte fin, ooh jag skulle vilja ha många fyndställen här oxå. fast med tanke på att min källare liknar din så kanske jag inte behöver så mycket!! Jag städade bort julen igår och då städade jag i källaren oxå det var riktigt skönt med lite rensning.

  Jag skulle vilja ha bokstäverna neah trärena, jag vet inte vilken färg jag vill ha än.
  Vill du att jag förhandsbetalar så kan du maila mig på evalotta.ki@telia.com

  Ha det så bra
  kram Lotta

  SvaraRadera
 3. Vilken jättefin vas och hoppas ni får en bra minnestund för din mamma i kväll, jag tänker på dig! Kram Maria

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails